Slobomir P Univerzitet podržao aktivnost obilježavanja Dana Evrope

3

Slobomir P Univerzitet podržao aktivnost obilježavanja Dana Evrope

Autor: FIT SPU

23.06.2014.

Slobomir P Univerzitet je 9. maja 2014. godine, povodom obilježavanja Dana Evrope uzeo učešće na manifestaciji koja se održavala u Doboju. Centar za promociju evropskih vrijednosti Europlus iz Doboja u saradnji sa Delegacijom EU u BiH i Direkcijom za evropske integracije BiH obilježava Dan Evrope od 2007. godine.
Putem info štandova postavljenim u zgradi Doma vojske posjetioci su imali priliku da se informišu o projektima koje provodi Europlus, a finasira EU, i upoznaju sa radom srednjih stručnih škola, visokoobrazovnih ustanova, kao i lokalnih preduzeća i nevladinih organizacija iz Doboja.
Prije 64 godine, neposredno poslije Drugog svjetskog rata, u vrijeme kada je još vladalo duboko nepovjerenje između vekovnih neprijatelja Francuske i Nemačke, Šuman je 9. maja 1950. godine objavio dokument koji će ostati zapamćen kao “Šumanova deklaracija”, u kojem je predložio formiranje neke vrste evropske federacije kao sredstva za očuvanje mira.
Deklaracija je bila prijedlog bivšim neprijateljima: Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, da se rat u Evropi nikada ne bi ponovio. Prijedlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, prethodnice Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.
Šumanov plan se danas smatra začetkom procesa evropskih integracija, a Šuman ocem današnje Evropske unije.

 

Kategorija: ,

Komentar

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>